A legfontosabb

Gyermeke érzelmi biztonsága megingott, viselkedése megváltozott?

1. Gondolja végig, hogy milyen változások történtek a család életében az elmúlt fél év során. (Válás, betegség, haláleset, költözés, testvér születése, szülők munkahelyváltása, óvoda-, iskolakezdés, rossz élmény, stb.) A gyerekeknek már egyetlen változás is elegendő, hogy kizökkenjenek a megszokott ritmusból. Biztosan Önnek is van ötlete, hogy mi indíthatta el gyermekében a változást.

2. Próbálja beleélni magát a gyermek helyébe, vizsgálja meg a dolgokat az ő szemszögéből is, és legyen megértő vele szemben! Képzelje el, hogy az adott helyzetben mi lenne az, ami segítene visszaszerezni lelki egyensúlyát, biztonságérzetét! Írja le a gondolatait, ötleteit!

3. Cselekedjen! Indítsa be a pozitív kört, azaz tegye meg az első lépést, a többi már jön magától.

HOGYAN?

* Csökkentse a gyermek biztonságérzetét fenyegető tényezőket!
( Pl. ha most költöztek el, vagy nemrég született kistestvér a családban, akkor nem érdemes a szobatisztaságra szoktatást is ebben az időszakban elkezdeni.)
* Szánjon több időt a gyermekre!
Nem elég egy légtérben lenni vele, az aktívan együtt töltött idő számít. Olyan játékokat játsszanak, olyan programokat szervezzenek, melyeket a gyermek szeret! Beszélgessen vele, mutasson őszinte érdeklődést tevékenységei, gondjai, örömei iránt!
Például egy kis esti sutyorgás, amikor megkérdezi a kicsitől, hogy “Mi volt ma a legjobb és a legrosszabb?” nagyon jól erősíti a bizalmat szülő és gyermeke között, és valóban nem vesz igénybe néhány percnél több időt. Ilyenkor azonban tilos az ítélkezés, véleménynyilvánítás! Ez a rituálé a meghallgatásról szól. Azt üzeni a gyermeknek, hogy ő is fontos, illetve megtanulja, hogy az örömök és a bánatok is megoszthatóak.
* Növelje a fizikai kontaktust igénylő játéktevékenységek számát!
Még a kisiskolások is szeretik, ha fürdés után “megzabáljuk” őket, a kisebbeknél pedig egyenesen csodát tesz, ha gyakran játszunk csiklandozós, gyömöszölős, ölbe vevős játékokat.
*Tekintse partnernek a gyermeket!
Bármit meg lehet velük beszélni már egészen pici kortól kezdve, és így nem érzik, hogy a “fejük fölött” döntünk az ő dolgaikról. Még abban is segítenek, hogy megtaláljuk számukra a megfelelő büntetést, ha arról van szó!

A további menüpontokban a családok életében leggyakrabban felmerülő problémákról, illetve azok lehetséges megoldásairól olvashatnak.